Jom Buat Duit!!!!

Saturday, 5 January 2013

Petua Kaki Cantik Dan Lembut

Salam Sayang.....

Sebut je spa..msti org akn relate dengan perempuan... and satu tempat for relaxing, facial n everythn.. so kt sini aina nk share satu produk n aina da pon gune...
 
Klu nk buat dekat spa pon boleh.. cume kos dye agak tinggi n xsalah bg y mampu... So smlm saje2 window shopping kt IOI Mall.. n hati ni tergerak nk msok satu kedai ni name "SASSA"...
 
Ynag menarik aina nk masok sbb kedai tu wane pink.. mmg misti masokla kedai wane2 pink ni..heee so mase dok tgok2 ni, aina tyela adik salesgirl tu.. ade x produk utk lembutkan kaki.. mcm pg spa...Dye kate ade...
 
Pas dye kate ade, hati gumbire n dye explain la cane produk tu n cane nk gune...Tanpa pk pnjang2 aina pon beli...

Ini la produk tu.. Beautyfoot...ini dr pandangan hadapan.. sila abaikan env belakang tu..heee


Ini plak dr bahagian belakang kotak...hee.. harge plak dlm RM50++ berbaloi la utk dapatkan kaki y lembut...

Kt bahagian dlm plak.. ade care2 mcmne nak pki this produk.. produk ni utk buang kulit lame.. lapisan kaki y keras2 tu.. so klu de merekah2 kaki tu.. akan hilang...

Bukak je kotak.. ade pek warne silver dlm tu.. satu kotak utk sekali pki je..  Dlm ni ade mcm stokin tp plastik utk sepasang kaki...

Ok ni la stokin tu..heee.. dlm dye ade cecair jernih.. itu la ubat utk rawatan kaki ni.. sarung kedua2 kaki n pki la dlam satu jam setengah.. disarankan pki tyme u olls betol2 free.. n tyme tdo pon boleh..So, t xla tyme pki tu nk berjalan kesane n kesini....
 
Lepas pki dlm tempoh y ditetapkan.. bilas kaki ngan air bersih.. make sure basoh bersih.. and for sure kaki akan kecutla sbb u olls da peram kaki dekat cecair...heeeee...
 
Tp xtros nmpk kesan ea u olls.. after seminggu bru nmpk perubahan dekat kaki.. kaki akan mengelupas.. akan ter remove la sel2 kulit mati....
 
Kepada u olls, kepada yang penggeli..sila jgn tgok gambar dibwh.. takot u olls x lalu mkn je t...

Ini pic kaki after seminggu.. nmpk da bahagian lapaisan dekat tapak terkopek.. besela klu da nmpk mcmni, tgn pon gatal2 la nk kopek an... JANGAN!!!! biarkan dye terkopek sendri... takot t klu u olls kopek terluke plak... da xcantik kaki...ahaks...

Ini kaki pas mndi.. wah geram je tgok.. tyme ni da nk msok 2 minggu.. kaki bertukar kulit..Kulit lame some tade da... t kulit akan bertukar baru..pink2 gto, lembut je... mcm kaki baby...best an.. xpyh ssh g spa n denagn modal y murah.. dapat kaki mcm rawatan dekat spa...
 
Pas 3 bln klu u olls nk wat lgi.. so beli la lgi..heee... SASSA ni da byk branch da.. dekat IOI Mall, Puchong, Jusco Bukit Tinggi n de lgi tmpat lain.. u olls leh search dekat google.. SASSA BEAUTY...

 
 
Inila kedai tu.. best an? byk lgi produk dlm ni.. dr ujung rambut sampai ujung kaki u uolls nk de kt sini.. so selamat mencube..ihiksss...

P/S: Selamat mencube....heee

*****************MMMUUUAAAAAHHHH*****************

Wednesday, 2 January 2013

Bahana ingkar kontrak pertunangan

Salam Sayang......
 
Entry kali ni, aina just nk share berkenaan dgn pertunangan...
 
Jom bace, hayati n klu de pape komen, boleh share.. TQ
 
 
Perjalanan pertunangan merupakan tempoh yang penuh getir dan cabaran. Kadang-kala perkara kecil boleh menyebabkan ikatan itu terlerai begitu sahaja.
FATIMAH (bukan nama sebenar) telah mengenali Johari (bukan nama sebenar) sejak mereka di menara gading. Hubungan mereka bermula daripada rakan sekuliah akhirnya telah bertukar menjadi pasangan kekasih.
Selepas tamat pengajian, Johari mendapat pekerjaan sebagai jurutera di sebuah syarikat petroleum di utara tanah air manakala Fatimah pula bertugas di sebuah syarikat pembinaan yang terletak di ibu kota. Cinta mereka diperkukuhkan dengan majlis pertunangan tidak lama kemudian.
Oleh kerana hubungan terlalu jauh, Johari sanggup berhenti kerja dan menganggur berbulan-bulan demi semata-mata cintanya terhadap Fatimah. Bagaimanapun hubungan pertunangan itu tidak kekal lama apabila Fatimah berhasrat mengahwini kekasih pertama yang dikenalinya sejak sekolah rendah.
Hancur luluh hati Johari dengan sikap Fatimah. Janji-janji manis ditaburkan hanya tinggal kenangan sahaja. Demi menuntut hak, Johari mengemukakan saman mengikut Seksyen 15 Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) 1984 untuk menuntut semula ganti rugi hantaran, gaji kerana pengangguran selama empat bulan dan segala-gala perbelanjaan semasa berlangsung hubungan pertunangan.
 Mengulas lanjut berhubung kisah di atas, peguam syarie, Datuk Amli Embong memberitahu bekas tunangan, sama ada lelaki atau wanita boleh mengemukakan saman bagi menuntut ganti rugi semasa tempoh pertunangan melalui proses undang-undang.
Amli berkata, peruntukan undang-undang itu berbeza mengikut negeri masing-masing, tetapi di Wilayah Persekutuan akta itu menyebut:
 "Jika seseorang telah mengikat suatu kontrak pertunangan mengikut hukum syarak sama ada secara lisan atau secara bertulis dan sama ada secara bersendirian atau melalui seorang perantaraan dan kemudiannya enggan berkahwin dengan pihak yang satu lagi kepada kontrak itu tanpa apa-apa sebab yang sah.
"Manakala pihak yang satu lagi bersetuju berkahwin dengannya, maka pihak yang mungkir adalah bertanggungjawab memulangkan pemberian-pemberian pertunangan.
 "Jika ada atau nilainya dan membayar apa-apa wang yang telah dibelanjakan dengan suci hati oleh atau untuk pihak yang satu lagi untuk membuat persediaan bagi perkahwinan itu dan yang demikian boleh dituntut melalui tindakan dalam Mahkamah."
Oleh demikian, jelas Amli akta itu memperuntukkan bahawa pemohon boleh mengemukakan saman untuk menuntut apa-apa ganti rugi sepanjang tempoh pertunangan sehingga talian hubungan itu terlerai.
 "Peruntukan itu digubal bertujuan untuk menjaga dan mengangkat keadilan hak pasangan apabila kontrak pertunangan yang sepatutnya diteruskan melalui hubungan suami isteri akhirnya terputus dengan perpisahan.
"Jadi ia turut dilihat sebagai panduan kepada para pasangan untuk berhati-hati menjaga perhubungan mereka," kata Amli.
 Dalam pada itu, beliau berkata ketika prosiding, pemohon mesti mengemukakan butiran tuntutan seperti perbelanjaan, ganti rugi dan sebagainya yang diserta bersama-sama bukti resit dan saksi. Ujar beliau, jika pertunangan dilakukan secara rasmi, mereka boleh menampilkan wakil ketika majlis berlangsung kepada prosiding mahkamah.
Sebaliknya tambah Amli, jika pertunangan yang dilakukan secara tidak rasmi adalah amat sukar untuk dibuktikan kepada mahkamah. Ini kerana pihak defendan akan mempertikaikan tuntutan tersebut, sama ada ia barang hantaran pertunangan atau hanya sekadar hadiah biasa.
 "Barangan pertunangan adalah berbeza barangan hadiah. Mungkin barangan hadiah boleh bertujuan untuk permulaan perkenalan. Hadiah hari jadi atau sebagainya mungkin boleh jadi atas dasar persahabatan," kata Amli.
 Sumber : Naim Qlate : http://www.naimqlate.blogspot.com

Tuesday, 1 January 2013

Part 1 : Persiapan Pertunangan # Tq Tag Doorgift


Salam Sayang....
 
First step da pon selesai iaitu telah pun dirisik...heee.. on this entry "My first step" , so bile da mcmtu mestila prepare for the next step plak an...
 
So we decided for engagement on March 2013.. Aina prepare sikit2 la b4 sampai on that day... first thing y aina buat ialah tempah bju tunang..heee


Aina decide nk buat mcmni...heee tp warne lainla.. warne dye rasie...heee.. t da siap aina update k.... So after bju tunang, aina pon tempah da Tq tag.. and paper bag utk doorgift...
 
Ini design y aina plan nak buat.. pink2 gto.. tok tampal dekat doorgift t..nmpk menarik sikit.. heee... xsalh pon an?

Ini antara design y aina pilih.. best sbb de name sendiri dekat tag tu.. ase semangat je.. xsaba nk kawen...heee (Mood: Gatal)...hikhik...
 
After discuss ngan Mr.A, so kami pilih y soft pink.. wah..jambu jgk dye ni.. sbb klu ikot aina, aina suke y terang2.. menyerlah sikit...

Bile tgok lame2 cantik je.. xsaba nk wat doorgift tu t.. untuk bekas dye plak, aina just gune plain white paper.. aina decorate sendri t.. heee...
 
So after one month confirm design, aina pon dapatla tq tag tu.. excited sgt nk tgok..heee.. xsaba nk tgok de nme sendri...
 
Jeng2, inila dye.. banyak n comel.. geram sgt.. haaa.. klu u olls nk, kt akhir entry ni aina gtaw mne n camne nk buat... tunggu k..heeee

 
After that aina tros tampal dekat plain white paper.. buat awal xpe bnde ni.. sbb xbasi pon.. t senang, tinggal msok barang je... Jadi mcmni la pas aina tampal...heee


Simple an?? cume xsiap lg ni.. baru 75% je siap.. ahaks.. blm letak riben n so on.. so seperti yang dijanjikan, mane aina buat tq tag ni.. aina buat dekat "Disenar Gift".. u olls search je kt facebook k.. mmg cantik n comel dorg buat..
 
Bkn tu je dorg buat.. mcm2 lgi taw.. u olls tgok je k page dye..mmmg ooooosseeeemmmm!!!!
 
Xsaba nk wat next preparation...


****************************MMMUUUUAAAAAHHHH**************************