Jom Buat Duit!!!!

Thursday, 28 February 2013

Part III : Persiapan Pertunangan # Senarai Hantaran

Salam Sayang...
 
Hye u olls... hari pertunangan makin dekat n kekadang ramai antara kite y keliru ape barang nk bg an?? Sebenarnya hantaran ni depends la kt kedue2 belah pihak...
 
Sesetengah org time tunang nak bg hantaran simple2 je.. contohnye makanan semua, sbb hantaran barangan keperluan dorg nk bg mase nikah/sanding nanti...
 
Tapi ade jugak y bg sekali barangan time tunang, sekali harung je...sbb nanti tyme kawin xnk pening2 pk hantaran lagi...
 
Bagi aina mase tunang, kami cadang nk bg barangan keperluan sekali.. tp xbermakne tyme nikah xde hantaran.. of course ade.. cume barang lain la...barangan simple...
 
So kat sini aina ade buat list hantaran untuk u olls rujuk, bg sape2 y xde idea k... Aina n psgn cadang nk bg 7 balas 9.. mcm bese, 7 dulang dr pihak lelaki n 9 Dulang dr pihak pompuan..
 
Hantaran dari pihak lelaki:
1) Sireh Junjung
2) Handbag + Purse
3) Baju Nikah + Veil
4) Cake
5) Perfume set
6) Kasut
7) Coklat
 
Hantaran dari pihak perempuan:
1) Sireh Junjung
3) Wallet + Belt
4) Baju Nikah + Sampin
5) Cupcake (Arsenal) heee
6) Kasut
7) Facial Care set
8) Buah-buahan
9) Biskut + Coklat (Famous Amos)
 
See.... Simple an??heee... So t masa nikah just maybe barangan macam telekung, al-quran etc. ahaks...
 
Persiapan hantaran aina banyak beli dekat nilai 3 and shah alam section 19.. itu semua dari segi gubahan and bunga plastik..
 
Barangan plak banyak beli dekat KLCC, Parkson, Sogo, Alamanda and xingt y lain..heee.. tp u olls pndai2 la usha2 harge.. klu de diskaun ke, promotion ke,, terjah je...heeee...
 
Apepun yang penting kene berbelanja ikot kemampuan.. and jgn membazir.. clear u olls..heeee...
 
Ok just nk inform sape y ddk area s.alam or berdekatan, klu nk cari tempat persiapan perkahwinan or gubahan n watever, u olls xyah pegi jauh2 pun.. dekat section 19 n 18 ade kedai tu semua.. name dye CT handicraft...
 
 
Ini alamat dye.. senang je nk cari.. landmark dye klinik kerajaan seksyen 19, de hospital SALAM and de SHELL... Kat area situ je k...
 
 
Ini landmark dye.. dye satu bangunan dengan kedai nippon paint some.. dekat dengan klinik kerajaan seksyen 19..
 
Ini pintu masok CT handicraft tu.. geram je bile masuk.. rase semua nk beli..heeee.. gelojoh an?? almost semua keperluan untuk gubahan ade dijual.. pelbagai jenis bakul, dulang, bunge and mcm2 lagi la.. u olls kene pg sndri k..
 
yang ni dekat seksyen 19, ade lgi satu dekat seksyen 18.. dekat2 ngan mydin and giant.. area tu je.. heee...
 
 
 Picture ni mase mlm.. so xnmpk sagt.. y ni la kt seksyen 18.. semua gambar2 CT Handicraft ni aina ambil dr google image.. bkn aina y snap.. so mnx izin aina copy ea...heeee..
 
Okla u olls.. t next entry aina update persiapan yang lain plak...heeee...
 
 
 
***********************MMMMUUUUAAAAAAHHHHHH***************************
 
 

Friday, 1 February 2013

Part II : Persiapan Pertunangan # Baju Tunang

Salam sayang...ihikss...
 
 
Semakin terase saat utk mnjd tunangan org.. sebenarnye tade rase pape lgi pon.. cume klu boleh nk cepat selesai.. xnk da pening kepala nk pk2, ape lagi blom buat?... biarla cepat selesai, xpening da...
 
 So, after One month anta tailor, so hari y ditunggu.. da siap da pon bju aina... heee.. Tema y diplih ialah Turqoise n pink2 gtooo...heeeee...
 

 
Design plak seperti yang aina tunjuk dalam entry ni " Part I: Persiapan Pertunangan" ... heee.. same an?? Memang aina saje buat labuh sikit.. bia dapat ttp my back.. heeee...
 
Kain aina beli dekat Jakel S.alam, So untuk buat design seperti di atas memerlukan:
 
Kain Chiffon (Dry Clean) : 5 meter (Supposely bdn mcm aina 4 meter da cukup, tp sbb design bju n kain ade kembang2, so kne gune kain lebih)
Harge kain : I meter dalam RM25.00 (Masa aina beli tu tgh promotion)
 
Kain Satin : 5 meter (Aina gune kain satin untuk lining.. sbb chiffon an jarang, klu xpki lining mmg kontrovesi la pastu... ahaks..) Lebihan kain satin ni, aina buat riben kt belakang bju..
Harga : I meter dalam RM13.00 je...
 
Lace + Beading : 1/2 meter (Double layer) mmg cukup untuk pinggang and tgn....
Harga : RM250.00 (Depends kpd u olls, harge lace lain2, byk lagi pilihan n y lebih murah)
 
 
Ini contoh lace double layer.. ini bkn y aina beli.. ini contoh aina ambil dr google... If lace lagi tebal n de beading skali lgi mahal la...heeee
 
Baju tunang aina dijahit oleh Mira (My friend), die keje dekat butik area putra height... Harge mmg dye bg ooosemm.. berpatutan... sape2 berminat boleh PM aina.. t aina bg contact number dye k...
 
So, da puas membebel, Jom layan bju tunang aina.. gambar aina ambil mase fitting ritu.. jom cuci mate...heee
 

 
 
(Pandangan Tepi)~ Ade nmpk x riben cumil kt blkg tu..heee~
 
 
(Pandangan Depan) ~ Oooppsss cover pewot..hihi ~
 
 
(Pandangan Depan Lagi) ~ Ok baru nmpk clear skit my baju ~
 
 Yaaa!!! Aina mmg puas hati.. mmg same ape y aina nk.. Pki pon selese je.. Ooo xsaba rasenyer nk pki bju ni... Ramai org tye knp x sewe je?? an lagi jimat.. depends la dekat u olls nk sewe ke tempah.. Tp utk tunang aina prefer tempah je.. sbb bju tu t boleh buat pg kenduri kendara...
 
Sbb tu aina x buat bju y heavy mcm pengantin... just simple design but nice je...heee.. peplum style.. Ok cukup da crite part bju.. t aina update part lain pulak k...
 
Mood: Hepi Mepi...Yay!!!!
 
 
***************************SALAM SAYANG********************************