Jom Buat Duit!!!!

Tuesday, 26 March 2013

Custom Made : Plain shawl (Halfmoon) ainalista

Salam Sayang...
 
Minggu lepas tgh lepak2 minum teh dengan my mom.. sembang2 pasal tudung.. n then my mom suggest aina buat tudung.. dekat rumah de mesin jahit tu.. buat la.. heee... So jadila plain shawl halfmoon ini... (haha, ntah pape cerite)
 
Yang menariknyet u olls leh custom made sendiri.. heee.. cane nak tempah?? Jom tengok step dekat bawah:-
 
Step 1
 
Choose your favourite colour.

 
E.g : Code 44 (Pink)

 
E.g: Code 44 (Blue).. So, don worry even no code same dengan picture dekat atas.. mention colour je k,,,heee
 
 
Step 2
 
Haa.. lagi satu yang bestnyer.. lepas dah pilih warne background, jahit tepi tudung tu pun u olls leh request colour lain...
 
Contohnya : Shawl nak warna Code 4 (Blue), lepas itu jahitan tepi tudung warna Code 36 (Pink).
 
Ha.. cantik kan.. segalanya terserah anda!!!!
 
Step 3
 
Harga pengenalan "ainalista" adalah RM30.00 (Exclude Postage) (even tukar colour jahitan tepi). Harga ini valid sampai 30 April 2013 sahaja.
 
Sebarang Order yang di buat selepas 30 April 2013 adalah RM36.00 (Exclude Postage).
 
Step 4
 
Order boleh dibuat melalui email / Phone.
 
Contact Number : 018-2919847 (Call/ Sms/Whatsapp)
Call : Monday - Friday : After 5.30pm
          Weekend             : Available anytime kecuali tido..heee
 
Step 3
 
Selepas u oll email.. aina akan reply for confirmation.. lepas dah dapat email dari aina.. boleh buat payment.
 
Account number aina akan bg after da confirm..heee
 
Selepas membuat pembayaran sila email bukti pembayaran.
 
Step 4
 
Barang anda akan dipos selepas 7 hari.. Jika berlaku sebarang kelewatan aina akan inform.. don worry.. sebab, tudung ni custom made.. u oll order baru aina jahit...

Ini kerana aina akan menjahit pada weekend sahaja.. hari biasa kene kerja la..heee... Tapi if siap awal aina akan pos awal..

Tracking number akan diberitahu di pages FB ainalista / by email.
 
Step 5
 
Customer yang bertuah aina akan bagi free gift.. heee...
U olls boleh follow page aina dekat facebook : ainalista
Instagram pun : ainalista
 
Ok semua.. meh la order tudung.. heee...
 
 
 
 

COMING SOON!!! CUSTOM MADE : TRIBAL PRINTED HALFMOON!!!! TUNGGU......


****************************SALAM AINALISTA**********************************

Friday, 22 March 2013

Renungan Jumaat # ~ Bertuahnya Wanita Mengandung


Salam Sayang...

Harini aina nak share something... something interesting.. Alhamdulillah aina dilahirkan sebagai seorang wanita...

Google Image

1. Apabila seorang wanita hamil, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT akan mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan

2. 2 rakaat solat seorang wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat seorang wanita yang tidak hamil

3. Apabila seseorang wanita mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT akan mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad di jalan Allah

4. Wanita yang bersalin akan mendapat 70 tahun solat dan puasa pada setiap kesakitan pada satu uratnya akan dikurniakan oleh Allah SWT satu pahala haji

5. Apabila seseorang wanita melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya

6. Sekiranya seorang wanita meninggal dunia di dalam tempoh 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid

7. Jika seorang wanita menyusukan anaknya hingga cukup tempoh (2 1/2 tahun), malaikat-malaikat di langit akan mengkhabarkan berita gembira bahawa syurga wajib baginya

8. Jika seorang wanita menyusukan anaknya yang menangis, maka Allah SWT akan memberikan pahala satu tahun solat dan puasa.

9. Seorang wanita yang menghiburkan hati anaknya maka Allah SWT akan memberikan 12 tahun pahala ibadat kepadanya.

Sekian!!!

****************************SALAM JUMAAT************************************

Tuesday, 19 March 2013

Sungai Tekala, Semenyih

Salam Sayang...
 
Last entry haritu aina janji nk cerita pasal Sungai Tekala an?? so... jom start story.. ok Sungai Tekala ni org selalu panggil "Air Terjun Sungai Tekala".. nak tahu sebab ape? Sebab dekat satu sudut sungai tu ade air terjunla...ahaks..
 
Ok u olls, meh aina story sikit pasal Sungai Tekala....

Air Terjun Sungai Tekala
google image
Jaraknya dari Semenyih ialah 16 kilometer dan 23 km dari bandar Kajang. Dari Kuala Lumpur 48 km atau 45 minit dengan berkereta. Air terjun ini begitu jernih dan alam persekitaran begitu damai sekali serta boleh melapangkan fikiran.
Keluasan kawasannya lebih dua setengah ekar dan terdapat tujuh tingkat air terjun dari bawah sampai ke puncaknya.
Google image
Selain air terjun Sungai Tekala, terdapat tiga lagi kawasan rekreasi berhampiran iaitu :
 
- Kolam Air Panas Sungai Lalang
- Air Terjun Sungai Gabai
- Air Terjun Sungai Batangsi
 
Kedudukannya sangat strategik di pinggir jalan raya ke Hulu Langat dan ke Kuala Kelawang di Negeri Sembilan. Terdapat pelbagai kemudahan disediakan seperti :
  • Gerai menjual makanan dan minuman ( Pas mandi selalunya i olls n u olls mesti dhge n lapa)
  • Surau (Seronok2 juga, yang wajib jgn dilupa k)
  • Bilik persalinan (mmg kene adela, tak kan lah nk balik basah2..hahaha)
  • Tempat berteduh
  • Tong Sampah ( jgn buang sampah dlm sungai)
Itu serba sedikit info pasal Sungai Tekala.. nk tahu lebih lanjut, sila layari laman web ini :-
Wah!!! tengok n bace pon rase mcm best an?? ingat x entry lepas "Jom Panjat Bukit Broga" .. Lepas je dorg panjat Broga, dorang decide nk pergi mndi dekat sini (Sungai Tekala).. ok memang aina xde ok.. sedey..hahaha
Pasal Sungai Tekala ni pun dorang yang cerita termasukla gambar2 yang aina akan tunjuk nanti..heee.. thanks u olls..
 
 
Wajah2 excited nak mandi sungai..hee.. setelah berpenat lelah panjat bukit.. bolehla sejukkan badan dekat sini..heee


Bukan dekat tepi pantai je boleh main pasir taw.. dekat tepi sungai pon boleh..heee..emm sape yang dekat ujung tu?? sian dye tade kwn..hee


Tak tahu motif dorang main pasir ni.. nak kate buat istana pasir.. xnmpak pun istananya..heee..emm cari kerang kot.. xpon cari ketam...ketam??haha...

 
U olls perasan x something? pasal mamat ni.. hahaha.. if u olls perasan, 90% gambar2 dye.. semua die buat peace... penyakit ini telah menular juge dekat tunang nya..ihiks... 
 
 
Kebiasaan bg pengunjung yang datang, wajib snap picture dekat depan ni dulu..heee.. bukti bahawa mereka telah sampai di Sungai Tekala ni...heee 

 
Ok u olls.. bkn dekat kapal titanic je boleh buat mcm ni.. cube tgok ni.. dekat tepi sungai pon boleh..hahaha...
Bagi yang memang tak tahu this area.. kat bwh ni aina ade bg lagi sikit details pasal Sungai Tekala.. So, nanti bolehla guna GPS u olls yang mahal2 tu..heee..
State
Selangor
Location
near the Semenyih Dam
Coordinates and map
Water Source
Stream
Waterfall Profile
Cascade & Vertical Fall
Accessibility
Drive-by
Ok la u olls.. sampai sini dulu story pasal sungai.. if de sungai2 lain yang lebih menarik.. boleh la share k..heee...
 
*******************************SALAM DARI AINALISTA***************************
 

Sunday, 17 March 2013

Jom Panjat Bukit Broga!!!!!!

Salam Sayang.... :)
 
 “ Perhatian Kepada semua staff, Kelab Sukan dan Rekreasi akan mengadakan program pendakian ke bukit broga, kepada sesiapa yang berminat sila beri nama kepada simpulan bin simpulan”…. Saje letak simpulan bin simpulan.. nama saje aina rahsiakan.. bukan u olls kenal pun.. ihiksss…
Ya Allah, mcm mimpi plak bile aina dgr announcement tu… mmg dah lame sgt teringin panjat Bukit Broga ramai-ramai.. terus pakse semua org dekat department masuk program tu.. Jahat x?? Heee… Ala ape salahnyer nk beriadah beramai2…
So I olls pun bg la name termasuk semua member2 department.. heee.. mmg x saba nk pergi la.. Tdo mlm pun dah mimpi2 sampai puncak…heee… xkisahla nk cakap aina ni over excited ke pe… Do I care?? Hee…
Ok disebabkan aina ni seorg yang rajin (ceewwaahhh).. aina pon search la dlu detail2 pasal Bukit Broga ni… kene la cari maklumat before pergi sesuatu tempat tu.. kan? Kan?..heee… Meh sini aina share sikit pasal Bukit Broga ni...
 
Picture ini pinjam dari google image..heeee
"Bukit Broga , juga dikenali sebagai 'Bukit Lalang' – Banyak spesis rumput yang tumbuh dengan banyaknya disini.. (so, mesti banyak lalang2 hijau an? Heee)… Bukit ini terletak di Semenyih.. Berketinggian 400 meter dan lebih kurang 40 minit dari Kuala Lumpur."
Untuk mengetahui lebih lanjut and lagi details boleh buka website ini http://www.naturemalaysia.com/broga-hill.htm 
Banyak info2 dan gambar2 yang menarik berkenaan Bukit Broga yang boleh anda ketahui sebelum mendaki..
Kebanyakan org ramai berkunjung / mendaki Bukit Broga ini pada awal pagi dan lewat petang.. Pada waktu pagi untuk melihat matahari terbit and pada waktu lewat petang untuk melihat matahari terbenam.
Ok so hari yang ditunggu telah pun tiba, pukul 5 pagi semua dah berkumpul dekat office and  konvoi same2 untuk ke bukit broga tu.. Memang pagi tu x disediakan breakfast and sebabnye biar badan x berat nk panjat bukit..heee…
Malas dah nk membebel panjang2, sebab entry kali ni, nak surul u olls tengok gambar je.. Jom2!! same2 kite saksikan keindahan ketika berada di puncak Bukit Broga..heeee…

Ini wajah2 puas selepas berjaya sampai ke puncak..heee.. name mmg xnk mention dekat sini.. klu de sape2 nak kenal leh PM je k..heee


Sessi camwhore pun bermula.. muncul la macam2 mimik muke yang comel, cute, ganas and banyak lagi..haha..

 

Bukan senang nak tengok semua org2 diatas buat muke comel..hee.. selalu dekat ofis asyik serius je.. mase ini la nampak identiti sebenar..heee

 
Sangatla nyaman and tenang dekat puncak ni..heee.. so sesiapa nak rase redup2 and sejuk2 mcm ini .. sila panjat awal pagi... Sebab klu lewat, mesti panas t.. xbest nk lepak2 and snap2 picture...
 
 
Tengok tu, siap boleh buat tugu kasih sayang lagi.. sweet kan?? byk lagi tugu dorang ni buat.. tapi pic tu terlalu eksklusif.. so ini je la yang boleh dijadikan tatapan anda semua.. bukan santapan k..
 


Credit kepada yang mengambil picture ini..view sungguh cantik.. mcm cover album an?? then org dlm picture ini la yang menambahkan seri pic ini..heee.. my officemate (khairul) with fiancee...heee...

 
 
Uiii...sungguh santek kamu berdue ini.. idea amik pic dr ats memang terbaik.. sorang nmpk seri pengantin to be and sorang lagi seri anak dare..heee
 


Macam yang aina cakap kan dekat permulaan entry.. pasal lalang2 tu.. maybe ini la lalang tu kot..heee.. lalang bukan sebarang lalang ea u olls.. lalang ini la org berebut2 nk snap picture...
 
Dengan bangge nyer "Bendera Shapadu" berada di puncak Broga.. yeeehaaaa..heee.. memang puas hati an??...
 
Ok ye u olls.. lepas dah puas posing2 atas Bukit tu.. boleh la turun ye.. bahaye duduk lame2 atas tu...heee.. lagipun da start panas.. matahari da naik...
EHH!!! kejup2.. mane my picture.. kenapa semua gambar tade muke aina... oh My!!!!hahaha...
Dengan banggenya aina nak inform ni, sebenarnya aina tak jadi pergi.. sedih sangat.. :( org yang paling excited x jadi pergi..
Bukan saje suke2 aina nak cancel ok.. sebab masalah kesihatan yang tak dapat aina elakkan..heee.. try jugak nk pergi, tapi memang xlarat la u olls.. hee...
Semua cerite and how's the feeling berade di puncak diceritakan oleh rakan2 yang telah berjaya mendaki puncak Bukit Broga itu...
Thanks juge kepada mereke2 kerana sudi berkongsi gambar2 yang menarik ini.. oh ye.. xcukup dengan Bukit Broga, lepas je turun dorang decide nak mandi2 dekat Sungai Telaka...heee nk tahu sungai ape and dekat mane sungai tu.. tunggu next entry k...
 
************************MMMMMMUUUUUAAAAHHHHHHHHHH*******************
 

Friday, 15 March 2013

Props For My Engagement Day

Salam Sayang U ollss...

Yupp.. memang aina buat props n menerima tempahan untuk props.. so for my engagement day mmg xsahlah xde props an?? Tapi disebabkan kesibukan yang terlampau.. aina buat sikit je..heee...

FYI, bukan semua design aina buat sendiri.. ade jugak aina ambil dari internet.. saje bg statement ni takot t u olls kate i curi design org..heeee...

Disebabkan masa hari pertunangan tu aina sedikit BZ almaklumla ramai sangat sedare mare datang.. Aina xleh bergambar sakan sgt.. t kecik hati plak tetamu yang datang.. So, hanya beberapa keping je yang sempat aina snap... Picture lain maybe ade dekat cameraman..heee


Ini my officemate..memang seksi habis la beb..heee.. ini bibir mungil dari jarak dekat..

 
Ini pulak bile dah ramai2 gune..heee..Picture ni pnh aina gune dekat this entry Final Engaged... 
 

 
 Ini plak pak misai kite.. dekat ainalista ade banyak lagi design misai ye kawan2.. nak lain design pon u olls boleh request.. just pm aina.. nanti aina akan email beberapa design..heeee....
 

 
in the beginning, memang la aina nak buat banyak props untuk aina nyer engagement, tapi aina cannot manage my time properly... banyak bende aina buat last minute... eeeemmm hampa.. Tapi takpe, berbekalkan props yang ade ni, mcm2 pose kami boleh buat..heeee..
 
 
Ini antaranya.... heeee... " HELLO THERE!!!WRONG COUPLE OK"....Ahaks... da byk membebel harini..
 
Okla u olls.. semoge semoge cerie2 selalu k..heeee
 
 
*************************MMMMMUUUUUUAAAAHHHHH************************** 
  

Sunday, 10 March 2013

Birthday Celebration at Concorde Hotel, Shah Alam

Salam Sayang..
 
Asyik sayang je an?? Next time try salam kasih pulak..ihiks.. So, yesterday is moi engagement day (09 March 2013) and for the suprise, today is my fiance birthday... wahhh!!! continuosly meaningful day..
 
GREAT!!! So, tonight we decided to celebrated near s.alam.. wehuu..dekat dengan moi house..heee.. wah2, no present and no birhday cake from me to him.. just the romantic wish i gave as a good fiancee... Good? boleh la..cute pon ok..heee
 
Lagipun semalam dah bg sebelas dulang.. so i consider that the present la kan??heee... Not only that, he also got me as his fiancee....ololo..so sweet...
 
 
Tada!! this is the birthdayman .. man ke? probably... ye la takkan boy kot.. cute sangat tu,, ahaks.. don mind la nak panggil ape.. yang penting dia tunang saye.. wahh!! over giler kau aina..

 
Tak celerated berdue.. kami makan berjemaah mlmni.. hee.. dengan "bakal" bapak and mak mertua..oh xlpe dengan "bakal" adik2 ipar juge.. wah statement kau aina harini.. x boleh bla...
 
 
Disebabkan suara aina yang terlampau sedap.. xnak la tunjuk hebat kan.. so we decide panggil orang je la nyanyi lagu untuk si cocos ni.. heee.. so, moi pun panggil lah mereka2 ini datang ke meja untuk menyanyikan lagu utk birthdayman  ini..

 
Yang best nyer, after habis je birthday song.. boleh request fav song taw...disebabkan si cocos ni old skul sikit.. tros sebut " wonderful tonite"... emm aina ingat nk request lagu rock ke pe.. haha.. okla, sedap gak lagu tu.. best!!!

Apepun semoga anda sentiasa gembira Muhammad Ashraf Amir.. Jadi la yang terbaik dalam semua perkara.. Aminnn..

Ok dulu untuk entry kali ini.. bubye..heee..

******************************SALAM DARI AINALISTA*************************


Saturday, 9 March 2013

Final Part: Engaged!!!!

Salam Sayang...
 
Today 09/03/2013, saya.. aina telah pon menjadi tunangan org..heee.. perasaan memang happy and happy.. lebih2 perasaan tu tak de lagila... bukan kahwin pon sampai nk lompat2...heee
 
Kepada y sudi hadir aina ucapkan terima kasih byk2...heee.. kepada y xdijemput, jgn kecil hati k.. t kahwin inshaallah aina jemput.. lagipun tunang je, xnk la heboh2..heee
 
Apepon jom la tengok pic tunang aina.. xbyk sgt y aina ade, yang lain semua dekat cameraman..heee.. bile da dapat yang official nyer t aina share k... yang ni layan pic dekat fon dlu...heeee...

 
neves?? emm... x kot.. aina siap gelak2 n main cubit2 dengan bakal mak mertua..heee.. memang posing sakan time tu.. xyahla malu2, t rugi..heee...
 
 
I love u eqa.. kami kawan sejak sekolah menengah lagi.. dr awal majlis sampai habis, die maintain je tunggu..heee...

 
Aina mmg pantang nmpk camera.. t mcm2 la mimik muke kua..heee.. rase seronok bile tgok balik.. ye la sik snap pic ayu2 je.. buatla mimik lain plak an... barula x boring...heee


Damn LOVE all of u!!!!!...heee... mungil2 bibir mereka2 ini.. kalah angelina jolie seyyyy..heeee... im very happy...

 
Ini plak gambar full dress aku.. amacam ok x?? heeee... de permintaan nk picture ngan tunang.. sorry u olls, mmg takde.. eeemmm sedih an, da penat pakai sedondon tp semua org xbg amik pic berdue.. x molek katenyer,, sabo je la..heeee.. t kawen snap la byk mane pon nak..heeee...


Tengok ni saye ade 3 org mak!!!! u olls ade?? takde an?? heeee.. ok dr kiri, my mama (zalina), bakal mak mertua ( Rosnah), me (aina) and my mak (Kamalia)....heeee i love u all... hugssssss......
 
Haritu, ramai yang jeles sbb tunang aina bg hantaran yang sangatla meletopsss... i dapat kereta u ollss.. dekat kereta tu siap ade telefon ag... heeeee... tp bile aina upload dlm FB some gelak2 and kate aina SENGAL!!!! ahaks... nk tgok pic ape y aina upload tu?? ok ni ha....

 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
 
Hahaha.. jgn mara u olls.. nanti cepat tue k..hee.. ok kereta ini disponsor selama 5 minit oleh anak buah aina...heeee..
 
Oh ya.. lagi satu.. aina nk share satu pic aina ni.. memang paling meletop and paling sesuai diframekan and bg dekat tunang.. confirm sayang giler...heee... saksikan....
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 
v
 

Ololololo...si kembang + gebu ni....heee.. ini aksi spontan yang berjaya dirakam oleh one of my frenz yang same2 giler jugak... but i really loike it.. i look so sexy... yeeeeaaaayyyy!!!!
 
Ok la u olls.. entry kali ni mmg nk suh tatap picture je..heee.. al maklumla bukan selalu dapat make up mcmni..heeee...


*************************MMMMMUUUUUUAAAAAHHHHH******************







 
 



Part IV : Persiapan Pertunangan # Pelamin Tunang

Salam Sayang...

Entry kali ni aina nk discuss sikit pasal pelamin.. Perlu ke pelamin masa tunang?? Antra jawapan yang sering dorang utarakan adalah:-

Tipah: Ala duduk dlm bilik je (atas katil) t bakal mak mertua masuk dlm sarung cincin..
Jenab : Poyo je la pelamin2 ni.. org dulu2 sila atas lantai je...
Bedah : Membazir je... bkn bersanding pon...
Senah : Ala bajet retis la tu nk pelamin2...

(Nama dan watak tiada kaitan antara yang hidup n y mati)


Tapi bg aina senang je.. bergantung kepada kemampuan seseorg tu jgk.. xpyhla nk kutuk2 or ape pon kan... Ade beberapa cth Mini pelamin yang mmg femes sekarang...

1) Style duduk simpuh.







2) Pelamin duduk (Ade kerusi)

 

 
Kedue2 style memang cantik dan sesuai digunakan ketika bertunang.. ikut citarasa u olls k.. bagi aina, aina pilih yang ade kerusi sbbnyer adalah:-

1) memudahkan utk bakal mertua sarung cincin.. xla nk simpuh2 mase nk sarung tu nanti.. nak2 yang ade mslh lutut kesian la dorang an...

2) Banyak space untuk amik gambar.. xla terhad bape org je t kt pelamin tu...heee

Ok bagi pelamin tunang aina sewe dekat seri andaman sungai besar.. dekat dengan rumah ye u olls...ini website dye.. http://seriandamanbeauty.blogspot.com

Disebabkan tema tunang aina ialah turqouise + pink.. so i decide pelamin pink + cream...heeee... so, inilah hasilnya....


Yeay!!! Siap da...berebut2 anak sedare nk bergambar ats tu..heee... cantik an?? dlm gambar mcm fresh flower.. please jgn tertipu.. itu bunga tiruan ye kwn2...heee

 
Picture ni aina snap masa mlm2..heee.. so agak gelap sikit... ini full view pelamin.. sorry la, da la gelap.. de bdk hitam plak sibuk kt situ...heeee...
 
Range harga pelamin dekat seri andaman mmg berbaloi + perpatotan.. range harga untuk pelamin tunang dr 250++ - 500++ mmg murah an... dan yang penting hasilnya memang memuaskan..
 
Tapi bg yang creative and nak jimat, u olls boleh DIY mini pelamin u olls sendri... bahan2 nk buat pelamin mmg senang nak cari.. u olls pg je dekat kedai2 perkahwinan semua ade untuk u olls k...heeee... oh ya!!! CT Handicraft pun ade jual...
 
Aina pulak mmg xsempat la nk DIY pelamin ni... so rushing..heeee... maybe tyme nikah t kot buat sendri.. will see...ahaks...
 
Ok u olls.. sampai sini entry kali ni.. banyak lgi bnde nk buat ni... doorgift pon xsiap isi lagi... OOOhhh pening2 mengalahkan org nak kawen...
 
heeee....

************************MMMMMUUUUUAAAAAAHHHHHH*********************