Jom Buat Duit!!!!

Monday, 28 July 2014

Riang Ria Hari Raya 2014

Salam Sayang...

Yeay!! Already Rayyyaa!! Rayya!!! not so happy macm caption tu pun sebab this year beraye rumah mertua. Hari raya yang pertama selepas bergelar isteri. So, kena ikut turn ye kawan2.. heee

Tema tahun ni ialah PURPLE!!! warna pilihan mak mertua.. and raya pertama aina pakai kebaya labuh.. Even pregnant 2 months, blh lagi muat ye pakai kebaya.. heee..

Makanan for raya , tak semeriah mcm dekat kampung.. Sebab pagi raya tu bersalam2 je dekat rumah and terus gerak ke Kuantan.. Kampung belah ayah mertua.. So, mmg tak masak la.. heee...

Gambar wajib - Tuan Blog
Baju kebaya ni pun mak mertua yang pilih, maybe sebab die yang decide kan tema.. so, die pun belikan la kot.. heee.. syokk.. ni first time Aina pakai kebaya taw,, 

Gambar penting - Pic dengan Cocos 

Alamak!! tak ready.. tapi sib sempat posing...
Family pic - Sebelah mertua 
Lepas gambar ramai2.. Sessi bersalam-salaman.. Sebak je time ni sbb teringat family dekat kampung.. Duhaiii Bonda... Duhai Ayahanda!!!heee.. Over nau ko ni Aina...

Ciyom die banyak2
Lepas ciyom, terus gerak g Kuantan.. Wehuu.. Time alahan mengandung agak teruk, so raya mcm kurang feeling sikit.

Depan rumah arwah atuk n nenek Cocos - Tade org ddk dah.. Snap pic kt luar je..
Jumpe buaian.. Pastu feeling2 cerita klasik.. hahaha

Ni gaya mintak lempang ke ciyomm ni ?? konpius kejap..

Cukupla untuk entry raya pertama kali ni.. Moh la kite sambung beraye!!! wehuuuu.....

Wednesday, 16 July 2014

Diary Of My First Pregnancy ~ First Check up - 6 Weeks Pregnancy

Salam Sayang :)

Entry kali ni sebenarnya sambungan entry yang lepas.. malas nak back, ni aina letak link.. "Hamil Semula Selepas Keguguran" ...  After beberapa kali buat UPT dan hasilnya adalah positive, aina and cocos decide nak buat check up awal.. 

Kali ni ambil langkah berjaga and nak pergi check up seawal mungkin.. aina yakin positive hamil pada 9 July 2014, masa ni UPT mmg clear 2 line. So on 13 July 2014, kami pergi buat check up di Hospital yang berdekatan dengan tempat kerja.. Iaitu UMRA. Masa tu mmg berdebar sgt.. Macam2 bermain di fikiran.

Thanks kpd cocos sebab byk bg sokongan and kata positive. Kami dtg afer berbuka puasa and isyak, sampai hospital dalam pukul 8.30 malam. One day before mmg dah buat appointment awal2. After daftar and check up semua, doc pun scan la perut for the first time. Alhamdulillah, nmpk dah janin and kandungan sihat.

Sgt besar kuasa Allah.. Ada satu nyawa dlm badan aina sekarang ini

Namun langkah berjaga2 ttp aina akan akan ambil, trauma keguguran lepas masih lagi ade dlm kepala ni.. tidak terlalu gembira dengan berita kali ni.. tapi tetap bersyukur sgt kepada Allah S.W.T sebab bagi aina rezeki yang sangat bernilai ni..

Banyak pengalaman yang aina baca di blog2 betapa ssh nya nak hamil semula selepas keguguran. Aina ini di kira bertuah sebab Allah bagi rezeki sekali lagi selepas kehilangan beberapa bulan yang lepas.. Amin Ya Allah...

Pemakanan pun dah start kena jaga and ambil vitamin yang sepatutnya. Setakat ni, masih belum lagi terasa pening2, mual or sebagainya. Segalanya masih normal and selera makan pun tak berkurang.. maintain kuat makan.. heeee

Okla, next entry t aina share lagi perkembangan my pregnancy k..

Thank you.. Mmmuuuaaahhhhhh

Monday, 14 July 2014

Hamil Semula Selepas Keguguran

Salam Ramadhan..

Alhamdulillah sempena bulan baik yang penuh keberkatan ini.. Allah telah memberi Aina peluang sekali lagi untuk hamil. Kehamilan kali kedua selepas keguguran baru2 ini. Banyak peristiwa yang berlaku.. Jom Bace kronologi di bawah ( macam ayat novel tak?? ) heeeee....

Before aina publish this entry, banyak kali juga fikir, takut xsesuai nak share.. Kdg2 bg sesetengah org die tak suke if share bende mcmni.. Lagi2 klu share pic UPT and scan baby. Tapi Aina mengenangkan ade yang dekat luar sama mengalami masalah yang sama dgn Aina, so i decide to share this. 

After keguguran on May 2014, selalu sgt search dekat internet bende pelik macam ni:

" Pengalaman Keguguran "
" UPT Positive Selepas 18 Hari Period"
"Bila Boleh Hamil Selepas Sebulan Keguguran"

dan macam2 lagi la yang pelik.. Betapa trauma nya Aina. Almost every day search and bace bende yang same.

So, i think tak salah nak share kan?? Kdg2 Aina sampai compare UPT yang dibuat dekat UPT blogger2 yang share.. Nak tgok same ke tidak if hamil 4 minggu, 5 minggu. Ok jom start our story.

Keguguran : 2 May 2014
D&C : 3 May 2014
First Period After Keguguran : 11 June till 16 June 2014
Detect UPT Positive : 9 July 2014 ( x sampai due for the next period pun.. mmg gelojoh ).

7 July 2014

Badan rasa semacam.. rasa lemah je and then rasa senak perut.. Tapi makan mmg banyak, Asik lapar je.. Dalam hati kate mengandung ke? Sebab tanda2 ni ade mcm first pregnant dlu.. Kdg2 org pompuan ni naluri dia tinggi..heee.. Then balik office tu decide beli UPT pregnancy.. Balik2 kerja terus cek.. Hampa result negative even aina tunggu sejam pun..heee..Nasib beli UPT murah je harga RM6.40 dekat watson. Beli due pulak tu.

8 July 2014

Disebabkan semalam beli due UPT, saja la konon harini nak habiskan yang smlm.. saje2 test tanpa apa2 harapan.. Bukan gelojoh nak pregnant, but if ade tanda2 better cepat tahu, supaya langkah berjaga2 blh diambil.. So, test la malam tu lepas Isyak.. Test2 cepat je timbul satu line merah terang dekat C.. Itu maknanya Negatif la dik ooi.. Ok la, belum ada rezeki.. But after 10 mnt, ttbe nmpk satu lagi Line samar2.. Sampai tenyeh2 mata, nk tgok betul ke x? Tapi disebabkan sgt kabur, aina still anggap negative.  Tapi hati ada senyum sikit.

Sangat Kabur 
9 July 2014

Hari ni pun beli jugak UPT..hee.. Dah hantu UPT la plak..heee.. Untungla Watson & Guardian ni.. So, today decide nak buat awal pagi after sahur..heee.. Jeng..jeng.. jeng.. Alhamdulillah hasil still positive, clear sikit la dr smlm.. Even positive pun still tak confident slagi x check doctor.

Still kabur, tapi lagi clear dr smlm
Sebab tak puas hati, haritu jgk beli lagi satu UPT, kali ni beli y clear blue plak..Mahal pun mahal la.. Sebab org ckp yang clear blue punye 99% accurate.. So, jom cube.. dan hasilnya..................

Alhamdulillah 1-2 minggu ( perkiraan dalam 3 weeks la mcmtu )
Tapi Cocos nak ajak jugak cehck up doc lagi tepat kan and nak tahu sekali condition kandungan.. Kali ni mmg nak ambil langkah berjaga awal2.. Check up awal ni bkn sbb gelojoh, but nak kne tahu kandungan kita ni normal ke x? Dlm rahim ke? Confirm ade baby ke? dan lain2..

Sila la jgn ambil mudah ye kwn2 semua.. Anda tahu dan yakin hamil, terus pergi buat pemeriksaan doctor k.. Ok la, cukup dlu entry kali ni..

Aina will update regarding my pregnancy k..

Friday, 11 July 2014

#PicHariJumaat 3

Salam Ramadhan,

Today tade gambar tapi video pendek.. Sila tgk..Asik snap pic je kan? So apa salahnya kali ni kita buat video plak..


video


I love Ramadhan.. and apapun jgnla lupe untuk sentiasa mendoakan saudara2 kita di Palestin,, Amin!!

Friday, 4 July 2014

Colmar Tropicale ,Bukit Tinggi , Pahang - Day 2 ( Final )

Salam Ramadhan,

Kali ni Entry hari ke-2 ( Final )dekat Colmar Tropicale..

Related Post : Colmar Tropicale ,Bukit Tinggi , Pahang - Day 1 (Part 1)Colmar Tropicale ,Bukit Tinggi , Pahang - Day 1 ( Part 2)

Hari kedua ingat nak Jungle traking, Flying Fox semua.. Tapi xjadi, Aina datang "bendera jepun"... So perut amat la xselese ya..

So, pagi2 tu bersiap pergi breakfast.. Include pakej Suite Bedroom.. Breakfast mmg tip top!!! Byk pilihan n sedap2..

Pas breakfast, teruskan bergambar.. Then nak pergi Animal park n BALIK!!!!

Stage Performace.. Bawah hotel
Selfie sikit
Wehuu.. Best sgt, pagi tade org lalu lalang
Jom cari duit lebey, bawak kerete kude
Robocop katenyer
Xtaw la motif Cocos srh pose macamni
Termenung jauh nmpk bang!!!
Pandangan dari tepi hotel
Ambik pic romantik sikit

Ko kan Aina xabis2 nak mik pic ciyom2 ni..

Panjangkan tgn tanda gembira

Lebarkan sayap.. Jom terbang!!!

Haa.. Tgok ni.. Ciyomm lagi.. hahaha

Dah sampai rumah bru perasan, tulisan belakang terbalik.. Cocos tension

Family Potrait

Tempat wajib snap pic.. Jolok2

Animal Park

Cocos takut dekat2.. Muke kne pakse bergambar

Acah2 nak bg makan

Makan pun..Kaki dah stanby nak lari..Takot sikit2

Muke xpuas hati sebab xdapat nak tangkap.. Asik lari je

Happy giler dapat pgg.. Mcm pgg baby

Leke main2.. Cute sgt

Pgg sampai xnk lepas

Minat plak la die kt Donkey.. Soh snap byk2 plak tu pic die..
Haaa.. itu kisah percutiaan pendek kami.. Anak if dibawa dtg sini, mmg sesuai sgt.. Mesti dorang suke.. Ceewaaahhh.. Dalam negeri je pun.. Dekat, Jimat, Seronok!!!!

Colmar Tropicale ,Bukit Tinggi , Pahang - Day 1 ( Part 2)

Salam Ramadhan..

Entry ni sambungan ye,ni previous enrty :Colmar Tropicale, Bukit Tinggi , Pahang- Day 1( Part 1)  

JAPANESE VILLAGE

Time nak pergi ni kemain lagi excited u ollss.. Nak feeling2 nak pakai kimono semua.. Naikla Van dekat Colmar Hotel ni.. Transport mmg ade disediakan ya kawan2.. Aina ingat sampai2 je dah blh tgok rumah Jepun.. Ramalan kali ni pun meleset jugak.. Kene panjat tangga dan bukit daaa...

Berpeluh2 jalan , termengah2 nafas.. Bagi sape2 yang mmg ade semput or orang yang terlalu tua.. Sila la fikir 5 kali sebelum nak daki..heee.. ( suka hati la nk sebut 5 kali.. Asik 2 kali je). Almost 15mnt ++ jgkla nak sampai..heee..

Lepas penat daki, anda akan jumpa ini..
Kene naik ni pulak.. Bukan terus sampai ya.. Even dah nmpk signboard pun tadi
Pintu gerbang kenit
Heaven !!! Ice Lemon Tea ( Ko ni dah kenape Aina)hahaha
Tempat Feberet!!! ATAS BATU.. xcaye??
See? Still atas batu.. Haiii laa suami2
Rumah Jepun
Dekat dlm rumah tu ade pekerja jaga ya.. Sape nak pakai baju kimono semua ade dlm tu.. Dorang akan tlg pakaikan sekali.. Tapi kene bayar dulu k.. 

feeling2 sopan santun
Haikkkk!!!
Mcm gambar kawen
Opsss!!!!
Gelap plak.. Tapi ok la ni,,
Yang ni mmg xtaw ape motif bergambar mcmni.. Layankan je la..
Spa Pun ade.. tapi rase mcm x guna dah kot..

Ni pintu depan SPA.. Tgok2 dlm tu.. Kosong je..
Ni ha..Suram je..
Pastu snapla mne2 lagi patot before balik...

BOTANICAL GARDEN

Wah nmpk best je kan

Botanical garden ni dekat je dengan Japanese Village.. Sebelah je.. Punya la excited nak tgok alam flora..heee...



Bagi pencinta Alam sekitar blh la pergi sini.. Tgok pokok bunga, pokok2 besar dan daun2 menghijau.. Kami tak pergi semua.. Separuh jalan dah semput..Heee

Melepaskan lelah sebentar

Dah penat jom balik!!!!! ni naik mcm bus kecik

Lepas sampai balik dekat Colmar.. Jln2 je area sini..Sini pun byk bnde cantik2.. Blh nak  lompat2 snap picture.

The Chateau
Lawa Bangunan ni - Pintu masuk  the Chateau

Betul2 depan Colmar - The Chateau ( Haha.. Asal badan bengkok)
Naik kt tempat parking!! Nmpk bangunan macam castle tu.. tu 7 star hotel
Ni pun dekat area parking..
Thanks Cocos for the nice picture
Ok still atas batu kan..Emmm
Last picture before naik hotel.. Time ni dah pukul 5.30 ptg..
Kami lepak bilik, tgok tv.. Mandi2 rest and malam tu makan.. Restoren byk dekat bwh hotel.. But agak mahal sikit la.. Nak jimat, bwk makanan byk2 dr rumah k..heee