Jom Buat Duit!!!!

Wednesday, 18 March 2015

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Salam Sayang..

Harini nak share berita gembira and nak cerita sikit pasal pengalaman bersalin.. Today baru ade masa nak share dekat blog ni.. Sekarang Baby tgh tidur, so blhla nak share story. Maybe ade juga bakal2 ibu yang nak melahirkan and lagi2 1st time pregnancy. Harini hari ke 10 berpantang!!!

Jom start the chronology :

07 March 2015 ( Sabtu ):

Today, mmg plan nak pg KPMC ( Kajang Plaza Medical Center ) cek pregnancy.. Sebab dah rasa contraction yang kerap walaupun xberapa sakit.

Normal la kita rasa risau, sbb pregnancy kali pertama even Aina pernah gugur. Lain ya rasanya. Masa ni hati dah berdebar2 bila fikir pasal bersalin.

Pagi ni Aina & Cocos still blh pergi jalan2 & sempat shopping lagi. sampai la ke petang baru kitorg bertolak pergi KPMC.. Sampai hospital lebih kurang pukul 4.30pm. Doc cek dlm pkul 5.00pm.. Masa tu cek CTG nak dekat satu jam.. Contraction xberapa kuat and xkerap.. So, takde lagi tanda2 nak bersalin. Doc cek VE ( Vagina Examination ), bukaan pon baru 2cm tight.. 

But Aina minta induce sbb tak tahan dah asyik contractions.. Doc cakap ok sebab dah 38 minggu 4 hari masa ni.. Even tekad dgn keputusan debaran masih ada and bertambah2.. So, ptg tu admitted hospital.

Berdebar + excited masa ni.. 

9.00 pm : Doc induce dgn pil.. Pil warna putih sumbat dekat vagina..heee.. Takde rasa sakit pun masa masukkan ubat ni..

10.00 pm : Doc bagi ubat buang air besar.. Lepas masuk ubat tu, xsampai seminit, terkincit2 masuk dlm toilet.. heee

11.30 pm: Contractions makin terasa & kerap tapi still blh tahan & tak berapa sakit.

1.30 pm : Oh kali ni mmg tak tahan sgt and panggil nurse, nurse ambil bawa labor room tapi masih takde bukaan.. Hampa je.. baby tak mahu keluar lagi.. heeee..

08 March 2015 ( Ahad ):

Harini still takde tanda2 lagi nak bersalin.. Sakit malam tadi pun dah hilang.. So, tidur je la.. Kesian Cocos penat die tunggu. Lama2 die pon tumpang tidur atas katil.. Nurse akan dtg cek CTG every half and hour. Cocos terpaksa tumpang katil sekali sbb masa ni kami dekat labor room..heee.. Tak dlm bilik sendri, sbb senang doc nak monitor.

Then pkul 12.00 tghri doc induce kali kedua.. Still pil putih macam semalam.. If tak bukak jugak pukul 3.00pm induce drip.. and mmg sesuatu yang dijangka bukaan masih sama.. and Aina drip pkul 3.00 pm tu.. Lepas induce kali ketiga, masih takde rasa sakit lagi.

Even ade contractions, still blh tahan lagi sakitnya.. Kdg2 je contractions nk cecah 100.. pling tinggi pun 80 je bacaan contractions. Nurse beritahu, kalau nak bersalin, contraction lebih 100.

Start pkul 8.00pm, dah start sakit kuat.. Sakit yang tertahan.. Pedih sgt perut.. And bila refer CTG, contraction mmg sgt kerap and bacaan pun dah cecah 100++

Hanya Allh je yang tahu sakitnya. Alhamdulillah, Cocos sentiasa ade dgn Aina. Thanks hubby..heee

10.30pm: Kali ni mmg betul2 xtahan.. Aina rasa nak terberak sgt.. cepat2 panggil nurse & cek bukaan masih 4 cm.. tak blh nak teran lagi.. So, Aina pun bertahanla..

12.00pm: Tak tertahan dah rasanya, Aina merayu dekat cocos nak ambil epidural.. Mula2 cocos tak bagi,, Tapi die tgok Aina xthn dah..Akhirnya die yang pergi sendri dekat nurse mintak epidural. Then setengah jam lepastu Aina pun disuntik epidural.

Barulah lega & boleh tidur & rehat. Simpan tenaga untuk teran baby nanti. Aina rehat dekat labor room terus lepas suntikan tu.. Senang nurse nak monitor bukaan.

09 March 2015 ( Isnin ):

Tepat pkul 1.45am, bukaan dah 10cm & bersedialah Aina untuk bersalin. Cocos mmg sentiasa ada dgn Aina. Start la kata2 semangat die bagi. Doc n nurse plak tgh ready2 brg untuk bersalin. Push 3 kali baru keluar sikit kepala, then doc vaccum.. Push kali ke 5.. Keluarlah my baby.. Tepat pukul 2.25am.. Besar rupanya.. hahahha...

Lepas bersalin, doc letak baby dekat dada sekejap.. then, nurse ambil & bagi Aina rest. Mmg tak larat dah masa tu..

kenalkan my baby :

Sofea Ros Binti Muhammad Ashraf Amir
Berat : 3.25kg
Tinggi : 51cm
Masa/Tarikh : 2.25am / 09 March 2015

Hilang semua rasa sakit bersalin lepas tgok wajah anak yang dikandung almost 9 months. Lahir la baby Sofea Rose pada usia kandungan 38 minggu 6 hari.

5 comments:

  1. hai assalamualaikum..kami dr team PADIEKA RACCOLTA

    PADIEKA merupakan online shop yg mnjual pelbagai jenis top,pants,beg,tudung yg menarik dan harga yg berpatutan. To dear customer yg berhampiran padieka taiping anda boleh makn smbil shopping tau sebab cafe kitaorang baru je beroperasi..


    PADIEKA mempunyai 3 cawangan..
    TAIPING,SHAH ALAM,KUANTAN.

    To uolss yg masih belum kunjungi butik kami anda dialukan-alukan..TQ

    ReplyDelete
  2. Salam puan aina. tahniah dpt baby comel sgt2.. nak tanya puan aina.. berape kos bersalin di kpmc ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. harga depends bilik yang kite pilih.. Saya amik bilik single.. and ade sekali pain killer & epidural.. 3 hari 2 mlm.. harga RM3600++.. layanan and service tiptop..
      If tade ambil pain killer & epidural dlm 2000++ je.. berbanding dgn hospital swasta lain.. saya rasa KPMC mmg berpatutan sgt.. Highly recommended..

      Delete
  3. tahniah aina seronok baca your blog ttg pregnancy ni. masya Allah baby comel. nk tahu selama preggy aina ada consume apa2 suplement ke? cantik kulit baby aina putih merah. my first baby pun bln mac juga 19/3/2012 baby boy. nw 3yrs. doakan i pun jd mcm aina ye. dpt cepat hamil lg lps mc aritu

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st trismeter aina xamik pape supplemen lagi.. sbb masih baru.. bykkan mkn protein - ikan and sayuran hijau.. Aina krgkan ayam sbb skrg ayam byk suntik.. masok bln keempat aina consume spirulina and vit C... make sure beli y betul2.. ubat klinik Aina langsung tak sentuh.. masuk bulan ke lapan hari2 mnom air kelapa.. heee.. yang original taw.. xmo campur2 gula ke pape.. supplemen lain aina ade share dekat previous entry..

      Delete